5 vinkkiä miten kasvatat sometiliäsi

Tässä artikkelista löydät viisi askelta, miten kasvatat somekanaviasi! Olitpa sitten somevaikuttaja tai yritys – sitoutunut ja laaja yleisö näkyy palkkapussissasi. Kasvu ei kuitenkaan tapahdu hetkessä, joten ota tehtävälle aikaa!

1. Luo toiminnalle perusta

Sisällöntuotannossa on tärkeää olla perusta kunnossa, joten mieti vastaukset näihin kysymyksiin:

 • Miksi tuotat sisältöä? Onko aikomuksenasi kasvattaa esimerkiksi tunnettavuutta tai liikevaihtoa? Ole realistinen. Jos brändilläsi ei ole vielä yhtään tunnettavuutta, liikevaihdon kasvattaminen ei ole helppoa.
 • Kenelle tuotat sisältöä? Pohdi sisällöllesi unelma-asiakas, jolle suuntaat sisältösi. Onko nykysisältösi sellaista, mistä hän pitää? Sisältösi tavoittaa todennäköisesti myös heitä, jotka eivät ole kohderyhmääsi. Älä lannistu heidän palautteistaan. 

 

2. Suunnitelma

Luo sisällöntuotannolle suunnitelma. On helpompaa, kun kirjoitat itsellesi ylös seuraavat asiat:

 • Kuka vastaa somesisällöstä?
 • Kuinka usein julkaisuja tehdään?
 • Mistä ideoita voidaan hakea? Onko olemassa esimerkiksi alan lehtiä, podcasteja tai muita lähteitä, joista saat ideoita omaan tekemiseen?
 • Kuinka monta postausta teet valmiiksi? Voit tehdä viikon tai jopa kuukauden postaukset valmiiksi ja ajastaa ne, jolloin sinulle on aina jotain tulossa, vaikka ideat olisivat hetkellisesti loppuneet.

Metsolan kappeli

3. Keskitä aikasi

Sisällöntuotanto kannattaa keskittää tiettyyn päivään tai päiviin. Kun olet suunnitellut minkälainen sisältösi tulee olemaan esimerkiksi seuraavan kuukauden aikana, kirjoittanut ne, pystyt myös tuottamaan yhden kuvauspäivän aikana kaiken kuvamateriaalin samalle aikajaksolle. 

Kun sisältö on valmiina ja sinulla on aina varattuna sisällöntuotannolle oma ajankohta, voit keskittyä enemmän hyvään vuorovaikutukseen tililläsi! Seuraajien viestejä et voi ennakoida, mutta varaa siihen päivittäin hieman aikaa, jotta voit vastata perusteellisesti. 

 

4. Tarkastele

Tarkastele tuloksia kerran viikossa tai kuukausittain. Onko siellä mahdollisesti jotain piikkejä tiettyjen julkaisujen jälkeen? Tarkastele myös mitä muut samanalan toimijat tekevät ja mikä toimii heillä. Älä kuitenkaan aloita identtisen sisällön tekemistä, vaikka se kilpailijoillasi toimisikin. Pohdi sen sijaan, miksi heidän sisältö toimii ja mitä sinä voisit tuottaa paremmin.

5. Inspiroidu muista

Inspiroidu seuraajistasi ja muista ihmisistä, teet sisältöä heitä varten mutta älä unohda itseäsi. Sillä aitous näkyy ja kuuluu pitkälle, ja se kantaa hedelmää tilisi kasvussa.

 

Tilin kasvatuksen muistilista

Tallenna tämä muistilista itsellesi!

 • Luo sisällöntuotannolle perusta: Kenelle tuotat sisältö ja miksi?
 • Tee sisällöntuotannosta suunnitelma: Kuka vastaa ja minkälaisia aiheita käsittelette somessa? Päätä montako postausta julkaiset viikossa, tee niitä valmiiksi ja ajasta ne! Ajastettujen postausten lisäksi voit tuottaa spontaania sisältöä, joka nostattaa entisestään tilisi näkyvyyttä.
 • Varaa aikaa somen tekemiseen, pidä kuvauspäivä tai buukkaa kuvaaja, jolloin sinulle on jatkuvasti käytössäsi hyvä kuvapankki postauksille. Perusteellinen työ antaa enemmän aikaa esimerkiksi seuraajien kanssa vuorovaikutukseen.
 • Tarkastele analytiikkaa säännöllisesti, älä kuitenkaan anna sen hallita elämääsi. Pohdi ja tarkastele mikä toimii sinulla ja kilpailijoillasi, miksi? Mitä voisit tehdä paremmin kuin kilpailijasi. Älä muuta itseäsi, vaan kirkasta päämäärääsi ja sisältöäsi!
 • Inspiroidu muista, somen tehtävä on olla vuorovaikutteinen, joten keskustele seuraajien ja muiden käyttäjien kanssa. Aitous ja ilo kantaa tiliäsi, kun vain uskot siihen!

Supervinkki sulle!

 • Yritys, julkaise vähintään kolme postausta viikossa ja vähintään 10 storya päivässä.
 • Henkilö(brändi), julkaise päivittäin ja vähintään 10 storya päivittäin.
 • Suunnittele postaukset kuukaudeksi eteenpäin ja kirjoita ne valmiiksi viikko kerrallaan.

Toimivaksi todettu strategia somen kasvatukseen on julkaista aina samaan kellonaikaan yksi julkaisupostaus, esimerkiksi aamulla klo 7.30, kun seuraajat ovat matkalla töihin. Toinen julkaisu voi olla kuva tai video iltapäivällä, kun seuraajat ovat matkalla kotiin tai harrastuksiin. Päivän toisen julkaisun kohdalla voit myös halutessasi noudattaa kiinteää, päivittäin toistuvaa julkaisukellonaikaa, mutta se ei ole välttämätöntä. Kun olet aina näkyvillä, täynnä asiaa ja iloa, tilisi kasvaa takuulla! Suunnitelmallisuus ja ajastaminen vähentää huomattavasti paineita sisällöntuotannossa, kuten myös meidän supertiimille homman ulkoistaminen!