Missä somekanavassa sinun potentiaaliset asiakkaat ovat?

Sosiaalinen media on nykyajan markkinointikanava. Se on paikka, jossa käyttäjät ja yritykset liikkuvat, verkostoituvat ja inspiroituvat. Panosta niihin sosiaalisen median kanaviin, missä potenttiaaliset asiakkaasi ovat, mutta missä heidät sitten tavoittaa parhaiten? Kerromme sen sinulle tuota pikaa!

Sosiaalinen media on laaja, mutta niistä tunnetuimmat on Facebook, Instagram, YouTube, LinkedIn, TikTok, Pinterest ja Twitter. Näissä sovelluksissa on erilaisia painotuksia ja sinun kannattaa miettiä missä sinun ihanneasiakkaasi ovat ja minkälaiset odotukset heillä on. 

Some-kanavissa on tärkeintä aktiivisuus, älä siis avaa jokaiseen sovellukseen tiliä, jos sinulla ei ole aikaa olla niissä aktiivinen. Täysin identtisen sisällöntuottaminen useampaan kanavaan pakottaa seuraajasi päättämään mitä kanavaa hän haluaa seurata, sillä toinen kanavasi ei tuota hänelle mitään lisäarvoa. On kuitenkin hyvä muistaa, että identtisessä sisällössä ei ole mitään väärää, jos siellä tavoitetaan täysin toisenlainen kohderyhmä.

Facebook

Facebook on sosiaalisen median jättiläinen, jonka menestyksekäs taival alkoi jo vuonna 2004. Vuoden 2020 mittauksen mukaan käyttäjiä on jo 2,8 miljardia, kasvua edellisvuoteen 12 %. Facebook on milleniaalien valloittama alusta, joka näkyy edelleen käyttäjien ikäpainotuksissa sillä 25–44 vuotiaita käyttäjiä on eniten. 

Jokaisessa sosiaalisen median kanavassa on algoritmi, joka määrittelee miten alusta näyttää esimerkiksi julkaisuja ja mainoksia käyttäjilleen. Facebookin VP of Product Management, Adam Mosseri kuvaili heidän algoritmiään seuraavalla tavalla: ”A formula or set of  steps for solving a particular problem.”

Mosseri käytti esimerkkinä algoritmin toiminnasta ruuan tilaamista vaimolle. Mitä ajatuksia täytyisi käydä läpi tilatessasi?

  1. Katso mitä on listalla? (Inventory)
  2. Onko tarjolla lounasta vai täytyykö tilata A lá carte -listalta? (Signals)
  3. Pitäisikö hän lohesta? (Predictions)
  4. Tilaus (Score)

Kuvitteellisella listalla on tietty määrä vaihtoehtoja (inventory), joista päätöksen voit tehdä. Samaan tapaan Facebookissa on tiettymäärä mainospaikkoja. Valintaasi vaikuttaa kellonaika, onko esimerkiksi lounasaika jo ohitse (signals). Mietit listalta ruoan, mistä vaimosi todennäköisesti pitäisi (predictions), samaan tapaan Facebook ennustaa minkälaisesta sisällöstä sinä pitäisit. Viimeisenä teet tilauksen ja saat palautteen vaimoltasi siitä, pitikö hän ruuasta vai ei (score). Facebookissa tätä lähimpänä on relevance score, joka käytännössä kuvaa sitä, kuinka paljon ne joille julkaisuasi näytetään tykkäävät julkaisustasi.

 

Facebookin, kuten muidenkin somealustojen, on tarkoitus miellyttää käyttäjäänsä. Sisällöt, joiden äärelle pysähdytään ja reagoidaan, näkyvät suuremmalle yleisölle. Facebook haluaa pitää käyttäjät mahdollisimman pitkään omalla kanavallaan, jonka takia linkkien lisääminen aikaisemmin huononsi näkyvyyttä. Nykyään Facebookissa on integroitu verkkoselain, jolloin et linkkiä klikatessa poistu itse sovelluksesta.

Analyysi

Käyttäjät:  56,8 % miehiä ja 43,2 % naisia, yli 85 % käyttää sovellusta päivittäin. 1,8 miljardia käyttäjää on aktiivinen ryhmissä päivittäin. Vuonna 2018 78 % yhdysvaltalaisista kuluttajista teki ostoksia Facebookissa tehtyjen löytöjen kautta.
Vuonna 2019 15 % Facebookin käyttäjistä käytti sosiaalista alustaa tuotteiden etsimiseen ja ostamiseen.

Mikä toimii: Facebook painottaa teksti sisältöön ja näitä tukemaan voi lisätä kuva- tai video sisältöä. Videoiden toimivuus on alustalla kuitenkin huonoa. Lisää Facebookiin kuva & teksti tai pelkästään tekstisisältöjä! Tärkeintä on, että puhut.

Yritykset kanavassa: Yli 200 miljoonaa yritystä käyttää Facebookia ja heidän tuottamat linkkipostaukset saavat 73 % vähemmän sitoutumista kuin videopostaukset. Facebook toimii yrityksille lähes kotisivun tapaan ja useimmat kuluttajat hakevat heidän sivuiltaan tavanomaisia tietoja, kuten aukioloaikoja.

Instagram

Instagram on saman yhtiön omistuksessa kuin Facebook. Instagram painottaa sisältönsä enemmän visuaaliselle puolelle, jolloin käyttäjälle näytetään kuva- ja videosisältöä, tekstissä näet aluksi vain muutaman lauseen. Instagramissa merkkien määrä on rajoitettu 2200 merkkiin, eikä Feed-kuvat eli seinäkuvat tue linkkejä. 

eMarketer ennustaa, että Instagram saavuttaa 1,1 miljardia käyttäjää vuonna 2020, sovelluksella on tällä hetkellä yli 500 miljoonaa käyttäjää, jotka ovat aktiivia alustalla päivittäin. Instagram on toinen johtava sosiaalisen median alusta, jolla on suuri, kaikki ikäryhmät kattava käyttäjäkunta. Vaikka se ei ole yhtä suuri kuin Facebook, se tarjoaa kehittyneitä verkkokauppaominaisuuksia, mikä tekee siitä uskomattoman suositun kuluttajien keskuudessa ja arvokkaan brändeille.

Instagramia käyttää eniten 18–34 vuotiaat miehet, joka varmasti yllättää useimpia. Naisten ja miesten välisestä aktiivisuudesta ei ole tuotettu luotettavaa analytiikkaa. Instagram on sosiaalisen median vaikuttajien yksi suosituimmista kanavista, sillä se mahdollistaa visuaalisen erottumisen. Yritykset saavat tuotua tuotteitaan näyttävästi esille ja hyvä suuntaviitta onkin, että jos sinulla on jotain kaunista ja upeaa, näytä se!

Mikä tahansa tavoitteesi onkaan, olipa se sitten brändin tunnettuuden lisääminen tai tulojen tuottaminen, Instagramin käyttäminen liiketoiminnassa vie sinut askeleen lähemmäs sen saavuttamista. Vaikka kaikki Instagramin työkalut eivät tarjoa suurta kannattavuutta, niitä kannattaa kokeilla, jotta näet, mikä toimii parhaiten kohderyhmällesi.

Analyysi

Käyttäjät: Eniten 18-34 vuotiaita mieskäyttäjiä, valtaosa naisista on 25–34 vuotiaita. Sovellusta käytetään keskimäärin 10,3 tuntia kuukaudessa.

Mikä toimii: Instagram nostaa esille eniten videosisältöjä, joka on heidän uusin ominaisuus. Ota aina käyttöön uudet ominaisuudet, sillä niitä nostetaan eniten! 

Yritykset kanavassa: Yritykset aikovat hyödyntää vuorovaikutusta ensimmäisen kerran vuonna 2022 Instagramissa. Yksi tehokkaimmista vuorovaikutuskeinoista on IG Live. Tutkimukseen vastanneiden yritysten mukaan live tarjoaa Instagramin kaikista ominaisuuksista ja työkaluista suurimman arvon. 22 prosenttia vastaajista investoi IG Liveen enemmän kuin mihinkään muuhun alustan formaattiin.

Vuorovaikutus seuraajien kanssa tarjoaa paljon muutakin kuin sitoutumista. Se auttaa rakentamaan yhteisöllisyyttä seuraajiesi kanssa ja antaa sinulle mahdollisuuden tutustua heihin paremmin.

TikTok

TikTok on yksi tuoreimmista some-alustoista ja sen tarkoituksena on jakaa lyhyitä videoita. TikTok koukuttaa käyttäjiään jopa tunniksi, mutta keskimäärin käyttäjät viettävät sovelluksessa 13,3 tuntia kuukaudessa.

TikTokin käyttäjät ovat pääsääntöisesti 18–24 vuotiaita naisia ja 25 % yhdysvaltalaisista käyttäjistä on 10–19 vuotiaita. 

TikTokissa näet jokaisena päivänä useita musiikkimontaaseja tai minimusiikkivideoita. Jotkut vain huulisynkronoivat kappaleita, kun taas toiset saattavat olla luovempia. Useimmat TikTokissa näkyvät viestit on tarkoitettu viihdyttämään. Vaikka saatat nähdä lyhyempiä ja yksinkertaisempia hauskoja videoita, näet myös yksityiskohtaisempia, hyvin suunniteltuja viestejä, jotka tuntuvat lyhyiltä kertomuksilta. TikTokin avulla voit tuoda helposti myös informatiivista ja kiinnostavaa sisältöä suurelle ryhmälle ihmisiä, sisällön täytyy koukuttaa kuulijansa heti joka tuo haasteita yrityksen tuottamaan sisältöön. 

Kun alat ideoida yrityksesi TikTok-postauksia, tässä on muutamia vinkkejä sisältöön:

  • Hyväksy suodattimet ja musiikilliset päällekkäisyydet. Tarkista musiikin tekijänoikeudet kaupallisissa julkaisuissa.
  • Älä pelkää olla hauska, yrityksen ei tarvitse olla jäykkä.
  • Käytä hashtageja ja vastaa haasteisiin saadaksesi lisää sitoutumista.
  • Keksi luovia tapoja esitellä brändiäsi, tuotetta, palvelua – tai vaikka yrityksen jingleä.
  • Harkitse behand-the-scene-videoiden  käyttöä, jotta fanit pääsevät näkemään työsi kulissien takaa.

Analyysi

Käyttäjät: 18–24 vuotiaat naiset ja miehet. 

Mikä toimii: Lyhyet, hauskat tai informatiiviset videot, joista käyttäjä saa arvoa. Yrityksen ei tarvitse olla jäykkä, vaan hauskuus voi luoda suurtakin näkyvyyttä yrityksen brändille. Orgaaninen yrityksen tuottama sisältö koetaan arvokkaaksi, jonka takia videoitasi kuvaavat hashtagit ovat kultaakin kalliimpia.

Yritykset kanavassa: Markkinoijat uskovat, että TikTok on Z-sukupolven keskuudessa toiseksi suosituin sosiaalisen median alusta Facebookin jälkeen. Toistaiseksi TikTok on opettanut markkinoijille yhden asian, nimittäin sen, että kokeilemalla uusia alustoja ja ajattelemalla laatikon ulkopuolella voit saada uusia yleisöjä ja lisätä brändin tunnettuutta.

Maailmanlaajuisesti suosituimman somekanavat

Mikä maailmaa sitten kiinnostaa eniten? Facebook pitää edelleen kärkeä maailman suosituimpana kanavana, jonka jälkeen tulee YouTube, WhatsApp ja Instagram. Missä sinä haluat olla aktiivinen?