Tiktok – markkinointikanava Instagramin rinnalle?

TikTok nousi kuin tyhjästä yhdeksi sosiaalisen median suosituimmista kanavista vuonna 2020. Alun perin hauska videosovellus, jossa esiteltiin tanssiliikkeitä, on muuttunut massiiviseksi digitaaliseksi alustaksi. Onko TikTok tullut syrjäyttämään Instagramin? Tässä postauksessa tutustumme tarkemmin TikTokin yritysmahdollisuuksiin ja markkinointiin.

TikTok ja sen menestystekijät 

Mikä alkoi hauskana tanssivideoiden sovelluksena on jatkanut nousuaan maailmalla ja on tällä hetkellä yksi suositummista sosiaalisen median alustoista. Pikkuhiljaa, yritykset huomaavat potentiaalin TikTokissa markkinointikanavana. TikTokin menestys perustuu siihen, että se on tehnyt videoiden luomisesta helppoa ja antaa käyttäjille esim. taustamusiikkia tyhjän alustan sijaan. Sovellus on erittäin hyvä lukemaan katsojien mieltymyksiä ja ottaa huomioon mm. tykkäykset, kommentit, kuvatekstit, äänet ja hashtagit. Wall Street Journalin äskettäinen tekemän raportin mukaan, TikTok luottaa vahvasti siihen, kuinka paljon aikaa vietät kunkin videon katsomiseen, jotta se voi ohjata sinua kohti lisää videoita, jotka pitävät sinut selaamassa. TikTokin algoritmi palvelee myös yrityksiä, sillä kun katsoja on kiinnostunut tietynlaisesta sisällöstä (esim. muoti), saa yritys näkyvyyttä sovelluksessa siitä laajasti.

 

TikTokin tuomat mahdollisuudet yrityksille

TikTokin lisäksi useimmat sosiaalisen median alustat muuttuvat yhä nopeatempoisemmiksi. Tämän vuoksi lyhyiden videoiden luominen, joissa tuodaan nopeasti esiin yrityksen arvolupaus, on todella hyödyllistä ja olennaista tuleville markkinointistrategioille. Vaikka et ehkä halua vielä keskittää kaikkia sosiaalisen median resurssejasi TikTokiin, nyt on hyvä aika tutustua sovellukseen ja aloittaa kokeilu vaikka muutamalla hauskalla videolla.

Lähes puolet TikTokin käyttäjistä ovat iältään 16-24 -vuotiaita, joten se tavoittaa varsin nuoria ihmisiä. TikTokin suosio on myös kasvanut 25-35 -vuotiaiden keskuudessa. Mikäli kohderyhmäsi on yli 35 -vuotiaat, voit hyvin luoda sisältöä sovellukseen, sillä ihmisiä kiinnostaa eniten mukaansatempaava ja informatiivinen sisältö. Myös yritykset ovat alkaneet huomata, että vaikka käyttäjät saattavat ensin mennä TikTokiin hauskojen videoiden vuoksi, he jäävät sinne aitouden ja yhteisön rakentamisen vuoksi. Tärkeintä ei ole siloiteltu lopputulos, vaan aitous! 

TikTok on erityisen loistava mainosalusta brändeille, joilla on konkreettinen tuote tai palvelu, josta pystytään tekemään lyhyttä videosisältöä, eli lähes mikä vain yritys voi hyötyä alustasta. Maksetun mainonnan avulla yritys voi TikTokissa tavoittaa kohderyhmänsä täysin uudella tavalla.

Mainontaa voi tehdä TikTokissa, vaikka omaa tiliä siellä ei olisikaan. Monelle yritykselle tämä onkin paras tapa ottaa sovellus haltuun, sillä jatkuva sisällön tuottaminen omalle tilille ei välttämättä ole liiketoiminnan kannalta tarpeellista. Videosisällön luominen, joka herättää katsojan huomion välittömästi, on hyödyllistä useimmilla nykypäivän suurilla alustoilla. TikTok-videoiden tarkastelu antaa hyvää käsitystä siitä, miten voit esitellä tuotteesi tai palvelusi mahdollisimman nopeasti ja kiehtovasti, vaikka et haluaisikaan käyttää maksettuun mainontaan rahaa.

TikTok ei ole enää vain huulilla synkkaavia teinejä varten. Jo ennen koronapandemiaa TikTok oli Amerikan nopeimmin kasvava sovellus. Katsojat jotka osallistuvat eli jakavat, tykkäävät tai kommentoivat yrityksen videoon, ostavat 150% todennäköisemmin brändin tuotteen tai palvelun. 350% sitoutuneista käy todennäköisemmin tuotemerkin fyysisessä myymälässä ja 40% todennäköisemmin tuotemerkin verkkosivustolla. TikTokin käyttäjät haluavat oppia, inspiroitua ja luoda yhteyksiä näkemäänsä sisältöön, joten yritysten tehtävänä on luoda ainutlaatuista sisältöä pysyen samalla uskollisena brändilleen. Jotkut yritykset luottavat vahvasti huumoriin ja sketseihin, kun taas toiset pyrkivät kannustamaan ja motivoimaan katsojia. 

Esimerkiksi amerikkalaisen sanomalehden, The Washington Postin, menestys on ollut TikTokissa hämmästyttävää. Heidän kanava on täynnä hauskoja videoita, kuten ”kulissien takana” -tyyppisiä sketsejä, joiden avulla katsojat saavat tuntumaa artikkelien takana oleviin henkilöihin. Tämä strategia on tuonut valtavasti seuraajia Washington Postille ja luonut uskottavuutta TikTokin nuoremman väestöryhmän keskuudessa. Menetelmä, jossa The Washington Post viihdyttää yleisöään ja pitää yllä positiivista mielikuvaa, samalla kun houkuttelevat katsojaa jatkamaan lukemista ja klikkaamaan linkkejä on osoittautunut onnistuneeksi. Tällä hetkellä The Washington Postilla on 1,4 miljoonaa seuraajaa. (TikTok, 2022)

Suosion saavuttaminen TikTokissa on helpompaa verrattuna Instagramiin, sillä TikTok videoiden ei tarvitse olla niin hiottuja ja siksi niiden tekeminen on nopeampaa. TikTokiin tehdään myös rennompaa sisältöä, joka vaikuttaa aikaan, jota sisällön tekemiseen käytettävään.

 

Onko TikTok syrjäyttämässä Instagramin?

Kuukausittaisten aktiivisten käyttäjien määrä on Instagramissa suurempi kuin TikTokissa. Instagramilla oli keväällä 2021 1,21 miljardia käyttäjää (Statista, 2022.) TikTokilla puolestaan oli 689 miljoonaa kuukausittaista aktiivista käyttäjää tammikuussa 2021 (Statista, 2022.)

Instagram ylitti 1 miljardin kuukausittaisen käyttäjän rajan vuonna 2018, mikä nosti sen muiden miljardin virstanpylvään ylittäneiden sosiaalisen median alustojen, kuten YouTuben ja Facebookin, eliittikerhoon.

TikTokin valtavan käyttäjämärän ansiosta siitä on tullut yksi suosituimmista alustoista ja se on syrjäyttänyt muut jo vuosia olemassa olleet sosiaalisen median alustat, kuten Pinterestin, Twitterin ja Snapchatin. TikTokin kiinalaisella versiolla, nimeltään Douyin, on noin 600 miljoonaa päivittäin aktiivista käyttäjää. Yhdessä näillä kahdella on yli miljardi aktiivista käyttäjää koko maailmassa. TikTok onnistui saavuttamaan saman aktiivisen käyttäjäkunnan alle kolmessa vuodessa, joka Instagramilta vei kuusi vuotta. Vastaavasti Facebookilta kesti yli neljä vuotta saavuttaa miljardin käyttäjän rajapyykki. 

Kun näitä kahta tietoa verrataan toisiinsa, on selvää, että vaikka TikTokin kasvuvauhti on suurempi kuin Instagramin, lukumäärällisesti Instagram on edelleen TikTokin yläpuolella.

Mahdollisuudet menestykseen

Markkinoinnilla sekä TikTokissa että Instagramissa on valtavat mahdollisuudet menestykseen. Vastakkaisten ominaisuuksien vuoksi useimmat yritykset ovat hämmentyneitä siitä, kumpaan alustaan heidän pitäisi investoida. Tavoitteena on tunnistaa yrityksesi olemassa olevat tavoitteet ja budjetti, jotta alusta voidaan valita sen mukaisesti. Parhaiden tulosten saavuttamiseksi sosiaalisen median markkinoinnissa on aina parempi yhdistää molempien alustojen toiminnot ja hyödyntää niiden ominaisuuksia.

Loppuun voi siis todeta, että markkinointi sosiaalisessa mediassa on tullut jäädäkseen. On monia tehokkaita strategioita, joilla voit nostaa minkä tahansa sosiaalisen median alustasi uudelle tasolle. Nyt kun olemme analysoineet TikTokin ja Instagramin välisiä eroja, kumman sinä valitset?