Miten rakentaa kannattava markkinointistrategia?
Kuluttajat sekä yritykset ovat tänä päivänä lähes koko ajan verkossa ja liikkeellä - ja sinä haluat tavoittaa potentiaalisia asiakkaita entistä tehokkaammin. Tässä oppaassa kerromme sinulle miten voit tehostaa omaa digitaalista läsnäoloasi ja tavoittaa tehokkaammin asiakkaasi. Pureudumme tarkemmin markkinointistrategiian ja mistä strategian rakennus kannattaa aloittaa.
Digitaalinen läsnäolo
Digitaalinen läsnäolo tarkoittaa yksinkertaisuudessaan sitä, miten helposti yritys on löydettävissä verkosta. Se on tärkeää yrityksen maineen rakentamisen, tunnettavuuden lisäämisen sekä tuotteiden tai palveluiden näkyvyyden varmistamisen vuoksi.
Kehitä sinun digitaalista läsnäoloa seuraavilla tavoilla:
Ole aktiivinen, jotta näyt verkossa ja hakukonetuloksissa. Tuota säännöllisesti sisältöä verkkosivuillesi ja sosiaaliseen mediaan kanaviin ja vuorovaikuta muiden käyttäjien kanssa.
Hakukoneoptimointi eli SEO-optimointi, on tehokas tapa parantaa digitaalista läsnäoloasi. Hyvän SEO-optimoinnin avulla hakukoneet nostavat sinua esille orgaanisesti, sillä niiden tarkoitus on vastata mahdollisimman taitavasti verkkokäyttäjän hakusanaan.
Arvon luominen asiakkaalle, on yksi tehokkaimmista tavoista sitouttaa ihmisiä markkinointiisi. Voit luoda asiakkaalle arvoa esimerkiksi tiedottamalla erilaisista asioista, viihdyttämällä, auttamalla tai opettamalla heitä. Mieti siis mitä sinä voisit tuoda omalle kohderyhmällesi? Arvokkaan sisällön luominen lisää myös luottamusta ja näin ollen vaikuttaa positiivisesti liikevaihtoon.
Muun muassa edellä mainitut auttavat parantamaan digitaalista läsnäoloasi, lisäämään tunnettavuuttasi ja brändiäsi. Digitaalinen läsnäolo vaatii aluksi jonkin verran vaivaa mutta ajan mittaa kehitykseen investoitu panos kasvattaa myyntiä ja lisää brändiarvoa. Mikäli koet tarvitsevasi lisäkäsiä ota meihin yhteyttä! Autamme mielellämme.
Tehosta markkinointistrategiaasi
Markkinointistrategia auttaa yritystä pääsemään tavoitteisiin. Sen tärkein tehtävä on auttaa priorisoimaan ja ohjaamaan toimenpiteet, jotta halutut tavoitteet toteutuvat. Olemme koonneet sen seitsemän vaihetta, minkä kautta voit tehostaa omaa markkinointistrategiaasi.
1. Markkinointisuunnitelman laatiminen.
Markkinointistrategia kattaa markkinoinnin pitkällä aikajänteellä, kun markkinointisuunnitelma keskittyy esimerkiksi kalenterivuoteen. Markkinointisuunnitelmassa käydään läpi tulevat kampanjat, budjetit ja aikataulut, voit hyödyntää esimerkiksi vuosikelloa koko vuoden jäsentelyyn. Usein yritykset luovat markkinointisuunnitelman aina samalla kaavalla, mutta mitä jos hakisit hieman uutta näkökulmaa? Milloin kilpailijoillasi on isoja mainoskampanjoita ja miten viestisi kuultaisiin ensin mieleenpainuvalla tavalla?
2. Ostajapersoonan päivittäminen.
Yritykselläsi voi olla useita ostajapersoonia, milloin olet viimeksi tutkinut minkälainen nykyinen asiakaskuntasi on ja miten se kohtaa sinun luomien ostajapersoonien kanssa? Markkinatutkimus vie aikaa, mutta auttaa sinua kohdentamaan markkinointia nykyisen asiakaskuntasi mukaan.
3. Tavoitteiden määrittäminen.
Mieti strategialle tarkat tavoitteet, joiden toteutumista voit seurata ja mitata. Mieti tavoitteelle ja välitavoitteelle aikataulu, strategiassa voit miettiä mitä muutoksia toimintaan teet jos välitavoitteisiin ei päästä suunnitellussa aikataulussa. Määrittele mittarit ja pohdi mitkä niistä ovat relevantteja sinun toimintasi kannalta.
4. Työkalujen valitseminen.
Kirjoita strategiaasi ylös, mitä työkaluja tulet käyttämään eri prosesseissa. Esimerkiksi luot somekanavien kuvat Canvalla, käytät useiden somekanavien julkaisuun apuna Bufferia, analytiikkaa seuraat somekanavista itsestään ja verkkosivun analytiikkaa seuraat Google Analytics kautta.
5. Resurssien tarkistaminen.
Käy läpi, mitä aineistoa sinulla on jo käytössäsi, jotta tiedät, miten voit tuoda ne osaksi strategiaasi. Onko sinulla esimerkiksi laajaa kuvapankkia, käyttämättömiä tekstejä tai valmiita mainoksia, jotka ovat olleet perinteisessä mediassa kuten lehdissä, radiossa tai TV:ssä. Mieti voiko näitä uudelleen käyttään pieniä muutoksia tekemällä? Tarkista miten kohderyhmäsi on reagoinut erilaisiin julkaisuihin ja muokkaa aineistoasi siihen suuntaan!
6. Markkinointikampanjoiden suunnittelu ja tarkistaminen.
Suunnittele yksityiskohtaisesti tulevat kampanjat ja mieti mitä arvoa ne tuovat sinun kohderyhmällesi? Miksi tämän mainoksen perusteella ihmiset haluaisivat ostaa sinun tuotteesi tai palvelusi? Tarkista kampanja vielä valitulla koeyleisöllä, joka voi olla työntekijöitä tai tuttavia. Ole kuitenkin varauksellinen läheisten palautteisiin, sillä he usein haluavat sanoa vain kivoja asioita.
7. Toteutus.
Lähde toteuttamaan uutta suunnitelmaasi, kuuntele kohderyhmääsi ja ole rohkea!
Henkilöbrändin markkinointistrategia
Kaikilla on jonkinlainen henkilökohtainen brändi. Kaikki sisältö mitä tuotat, tai jossa sinut mainitaan, on osa brändiäsi. Henkilöbrändillä on samanlaisia etuja kuin yrityksen brändäyksellä. Se auttaa luomaan yhteyksiä, lisäämään näkyvyyttä ja kasvattamaan tunnettavuutta.
Jotta henkilöbrändisi erottuu joukosta, on hyvä miettiä muutamia seikkoja miten kehität omaa brändiäsi.
- Määrittele tavoite. Mieti miksi haluat kehittää henkilöbrändiäsi ja mitä sillä tavoittelet? Tämä auttaa sinua määrittelemään strategiasi. Jos tavoitteena on esimerkiksi nostattaa tunnettavuuttasi, mieti mikä on sinun punainen lankasi ja mistä tulet puhumaan ihmisille ja mitä arvoa annat sisällölläsi heille.
- Yhtenäisyys. Henkilökohtainen brändäys vaatii yhtenäisyyttä, joka tekee sinusta tunnistettavan. Oletko sinä kenties se, joka kertoo maailmalle kiinnostavasti ydinvoimaloista tai muotimaailman muutoksista? Puhu pääaiheestasi noin 80 % sisällöstäsi, mutta tuo muuta elämääsi näkyviin 20 % verran.
- Kerro tarinasi. Ihmiset haluavat olla yhteydessä aitoihin ihmisiin. Kerro heille tarinasi ja mikä sinussa on parasta!
- Inhimillisyys. Julkaisemalla sisältöä, joka näyttää inhimillisen puolesi, antaa seuraajillesi kuvan siitä, kuka olet. Inhimillisyyden avulla olet samaistuttava ja entistä kiinnostavampi!