SEO-optimoinnin merkitys somemarkkinoinnissa
Hakukoneoptimointi (SEO) ja somemarkkinointi ovat kaksi keskeistä digitaalisen markkinoinnin osa-aluetta, jotka voivat yhdessä luoda voimakkaan synergian. Vaikka SEO luokitellaan enemmän verkkosivujen ja Googlen työkaluksi, toimii se yhtälailla somemarkkinoinnin maailmassa. Optimoinnin merkitys korostuu entisessään somekanavissa ja näiden kahden maailman yhdistäminen parantaa yrityksen näkyvyyttä ja houkuttelee enemmän asiakkaita. Tässä artikkelissa tarkastelemme, miten SEO voi tukea somemarkkinointia ja miksi se on tärkeää.
Hakukoneiden ja sosiaalisen median yhteys
SEO Optimointi auttaa varmistamaan, että sisältösi on helposti löydettävissä hakukoneiden kautta. Kun etsit yritystä, asuvinkkejä tai jotain muuta hakukoneen avulla, saat myös paljon ehdotuksia verkkosivujen lisäksi erilaisista someprofiileista. Jos optimoit myös somepostauksesi, voi potentiaalinen löytää someesi hakukoneen avulla. Sinä, joka olet vanhempi kuin Google, käytät yleensä aina hakukoneena juuri Googlea. Nuoremmat käyttävät hakukoneenaan jo sosiaalista mediaa. Älä siis enää pidä hakukoneita ja sosiaalista mediaa erillisinä yksikköinä, nämä kuuluvat samaan lokerikkoon!
Hakukoneet indeksoivat myös sosiaalisen median profiileja ja postauksia. Hyvin optimoidut profiilit ja julkaisut parantavat brändisi näkyvyyttä myös Googlen hakutuloksissa.
Miten aloitan SEO-optimoinnin?
Mieti miten sinä hakisit palveluitasi tai tuotteistasi verkosta? Mitä hakutermejä käyttäisit –näiden pohjalta pääset luomaan itsellesi listan erilaisista avainsanoista. Avainsanatutkimusta tehdessäsi tarkoituksesi on ymmärtää asiakasta ja hänen tarpeitaan.
Yli 50 % tekemistä hauista, sanoja kirjoitetaan vain 1 tai 2
vain 8% kaikista tapauksista kirjoitetaan kysymys
Aloita kohderyhmäsi ymmärtäminen, kirjoita avainsanoja ylös ja mieti sen ympärille erilaista sisältöä. Yhdessä artikkelissa tai somejulkaisussa avainsanoja kannattaa olla vain yksi. Sillä hakukoneet ymmärtävät sisältösi pointin paremmin, kun se ei rönsyile.
Avainsanatutkimus: Käytä avainsanatutkimusta selvittääksesi, mitä termejä kohderyhmäsi käyttää etsiessään tietoa. Näitä avainsanoja voidaan hyödyntää sekä verkkosivuston että sosiaalisen median sisällössä.
Sisällön optimointi: Sisällytä avainsanoja sosiaalisen median postauksiin, profiiliteksteihin ja hashtageihin. Tämä parantaa sisällön löydettävyyttä sekä hakukoneissa että sosiaalisen median alustoilla.
Ei se määrä, vaan laatu
Hakukoneet arvostavat hyvin tehtyä SEO optimointia kanavasta riippumatta. Älä siis turhaan yritä tuuttaa yrityksesi blogia täyteen jatkuvasti, vaan panosta laatuun. Tiedän että nykyään trendaa tekoälyn kirjoittaman blogiartikkelit, joita saa julkaistua 10 päivässä. Näillä varmasti on vaikutuksia sivustolla kävijöiden määrään, mutta yrityksen luotettavuus saattaa laskea mikäli teksti ei ole laadukasta. Vai mitä mieltä sinä olet?
Tee toiminnastasi esimerkiksi seuraava ympyräkaavio. Laita yrityksesi ydinidea ja tarkoitus keskellä olevaan ympyrään, esimerkiksi Pirskeellä siinä on somemarkkinointi. Sen jälkeen mieti kolmesta neljään alateemaa avainsanojen mukaan, mikä on yrityksellesi tärkeää? Pirskeellä yksi tärkeä avainsana on ‘sisällöntuotanto’ –voimme miettiä sisällöntuotannon alle erilaisia julkaisua kuten “3 tapaa tehostaa sisällöntuotantoa”. Näin toistamme sisällössä jatkuvasti yritykselle tärkeitä avainsanoja.
Linkkien rakentaminen
Hakukoneet rakastavat linkkejä, varsinkin sinun sivustoosi viittaavat linkit ovat kuin mettä pörriäiselle. Pyri siis, että mahdollisimman monesta paikkaan linkataan kotisivuillesi sekä somekanaviisi.
Sosiaalisen median jakamiset luovat “backlinkkejä” , mikä parantaa sen SEO-arvoa. Oli kyseessä sitten somejulkaisun jakaminen storyssa tai artikkelin nostaminen linkkeineen, molemmat ovat kultaa sivuston SEO-optimoinnin kannalta. Voit hyvin käyttää tekoälyä sivustosi analysointiin ja antamaan sinulle ehdotuksia mitä voisi parantaa konepellin alla.
Analytiikka ja seuranta
SEO-optimointi on arvokasta, mutta todella hidasta työtä. Älä siis huolestu, vaikka viikon tai kahden jälkeen sivuston kävijämäärät eivät muutu. Voit hieman nopeuttaa prosessia indeksoimalla sivustosi uudestaan Google Search Consolen kautta. Tarkastele tuloksia kuukausittain ja kvartaaleittain, tee sivustolle väliaikamittauksia ja tarkastele mitkä somepostaukset ovat lähteneet leviämään. Huomio data tulevaisuuden suunnittelussa!
SEO-optimointi ei ole koskaan valmis, sillä sinä ja yrityksesi muuttuvat jatkuvasti.