Näin aloitat sisällöntuotannon itse

Nykyään, kun digitaaliset kanavat ovat keskeisessä roolissa yritysten menestyksessä, sisällöntuotanto on noussut yhdeksi tärkeimmistä markkinointityökaluista. Hyvin suunniteltu ja laadukas sisältö houkuttelee uusia asiakkaita, sitouttaa nykyisiä ja vahvistaa yrityksen brändiä. Jos olet yrittäjä ja haluat aloittaa kannattavan sisällöntuotannon, tässä on askel askeleelta etenevä opas auttamaan sinua matkallasi.

Sisällöntuotanto on paljon muutakin kuin somepostausten julkaisuja, sinun täytyy miettiä mitä haluat sosiaalisen median tuovan sinulle ja yrityksellesi. Monet kaipaavat sisällöntuotannon kautta lisää myyntiä, mutta se pelkästään ei riitä – mieti aina mitä lisäarvoa tuot kohdeyleisöllesi, jotta he haluavat ostaa juuri sinulta.

Aloita somestrategian suunnittelulla – miksi, miten ja kenelle?

Ennen kuin aloitat postausten suunnittelun, on tärkeää määritellä, mitä haluat saavuttaa. Haluatko lisätä brändin näkyvyyttä, lisätä myyntiä vai tarjota arvokasta tietoa asiakkaillesi? Määritä itsellesi selkeä tavoite, jota voit mitata. Jos tavoitteesi on nostaa verkkokauppasi myyntiä 20 %, päätä missä ajassa se olisi realistista ja tapoja miten pääset tavoitteeseen.

Somestrategiassa sinun tulee tunnistaa kohderyhmäsi. Minkälaisia ihmisiä tai organisaatioita sinä haluat tavoittaa. Luo yksityiskohtainen kuvaus unelma-asiakkaastasi, jolloin sisällöntuottaminen helpottuu kun voit visualisoida kohdehenkilön. Voit ladata maksuttoman somestrategia-pohjan alta, jotta suunnittelusi olisi helpompaa!

Suunnittele sisältösi tarkasti jopa kuukaudeksi kerrallaan

Voit hyödyntää somestrategian lopusta löytyvää viikkoplania sisällön suunnittelussa tai kehittää sisältöteemoja, joita laitat tasaisesti kuukauden aikana. Sisältöteema viittaa tietynlaiseen tai spesifiin aihepiiriin tai käsitteeseen, jonka ympärille luodaan ja keskitytään tuottamaan erilaista sisältöä. Se toimii ohjaavana periaatteena ja suuntaviivana sisällöntuotannolle, auttaen pitämään tuotetut materiaalit yhtenäisinä ja relevantteina kohdeyleisön kannalta.

Sisältöteema voi olla laaja tai suppea, mutta sen tulee olla linjassa yrityksen tai brändin tavoitteiden, arvojen ja kohdeyleisön mielenkiintojen kanssa. Sisältöteeman avulla voidaan rakentaa brändiä, luoda tunnistettavaa tyyliä ja erottua kilpailijoista.

Esimerkkejä sisältöteemoista voivat olla:

  1. Terveyden ja hyvinvoinnin vinkit: Tämä teema voi sisältää artikkeleita, videoita ja infografiikoita terveellisestä ruokavaliosta, liikunnasta ja henkisestä hyvinvoinnista.

  2. Matkustaminen ja seikkailut: Tämä teema keskittyy matkustamiseen, matkakohteisiin, vinkkeihin ja tarinoihin eri puolilta maailmaa.

Suunnittele sisältösi kuukaudeksi kerrallaan ja päätä kalenterista ajankohta, jolloin tuotat sisältöä. Kun sisällöntuotanto rutinoituu, voit ajastaa kuukauden postaukset kerralla ja lisätä mielenkiintoa spontaaneilla postauksilla vaikka päiväsi kulusta. Muista postauksia suunnitellessasi seuraavat pointit:

  • Mitä lisäarvoa asiakas saa tästä julkaisusta?

  • Miten postaus auttaa yrityksesi vision saavuttamisessa?

  • Mihin ohjaat asiakkaan, mikäli hän haluaa edetä ostopolussaan (CTA = Call to action)

Tutki ja analysoi tuloksia – kehityksesi salaisuus on siellä!

Kukaan ei ole seppä syntyessään ja usein kohdeyleisö on uniikki. Ei ole olemassa salaista reseptiä, jolla jokainen onnistuu. Onnistuminen vaatii pitkäjänteistä yrittämistä ja analytiikan tutkimista. Minkälaiset julkaisut toimii ja miksi? Onko kohdeyleisösi juuri sellainen kuin kuvittelit olevan, vai resonoiko tuotteesi tai palvelusi täysin toisenlaista käyttäjäkuntaa? Ei ole harvinaista, että todellinen kohderyhmä on aivan erilainen kuin on ajateltu. Kun viestintää suunnataan enemmän oikealle kohderyhmälle, voidaan heitä sitouttaa vielä enemmän toimintaan.

Tutkimus on myös avainasemassa markkinaviestintäsi kehityksessä. Selvitä millaisia aiheita ja kysymyksiä kohdeyleisösi etsii verkosta. Käytä avuksesi avainsanatutkimusta löytääksesi ne keskeiset sanat, joita ihmiset käyttävät etsiessään aiheeseen liittyvää tietoa. Hyviä tapoja tehdä taustatutkimusta on käyttää esimerkiksi seuraavia työkaluja:

  1. Google Trends – Näet minkälaiset hakutulokset trendaavat tällä hetkellä ja haun kautta voit tutkia yksittäisiä hakutermejä.

  2. Google Search Console – Search Console auttaa sinua tutkimaan kuinka paljon näyttökertoja sivustosi on saanut hakutuloksissa, kuinka moni heistä on siirtynyt sivustollesi ja minkälaisia hakutermejä he ovat käyttäneet.

  3. AnswerThePublic – Tämän sivuston kautta voit hakea yrityksesi pääaiheen ympärillä liikkuvia hakutermejä. Tämä auttaa sinua vastaamaan yleisimpiin kysymyksiin ja ohjaamaan potentiaaliset asiakkaat suoraan sivustollesi.

Mieti tarkkaan laatumääritelmäsi ja mihin kanaviin sinulla on oikeasti aikaa

Laatu on tärkeä elementti kaikessa tekemisessäsi. Riippumatta siitä, onko kyseessä blogikirjoitus, video, somepäivitys tai palvelukokonaisuutesi, pyri tarjoamaan laadukkaan asiakaskokemuksen. Älä pelkää olla persoonallinen - ainutlaatuisuus erottaa sinut kilpailijoista. Varmista, että sisältösi on selkeää, informatiivista ja kiinnostavaa.

Valitse kanavat, joilla tavoitat parhaiten kohdeyleisösi. Sosiaalinen media, verkkosivusto, blogi ja mahdollisesti podcastit ovat vain muutamia vaihtoehtoja. Käytä kanavia johdonmukaisesti ja sovita sisältö kunkin kanavan vaatimuksiin. Vaikka paljon puhutaan monikanavaisesta markkinoinnista, ole vain niissä kanavissa, jossa voit olla aidosti läsnä.

Pidä aina visuaalisesti yhtenäinen linja

Kuvat ja visuaaliset elementit tekevät sisällöstäsi houkuttelevampaa. Käytä korkealaatuisia kuvia, grafiikoita ja videoita tukeaksesi viestiäsi. Kuvapankkeja on saatavilla vaikka kuinka, mutta muista että myös kilpailijasi käyttävät näitä kuvia. Pyri tuottamaan visuaaliset elementit itse tai ammattilaisen avulla – tällöin sisältösi on uniikkia ja pidät helpommin yhtenäisen linjan. Jos haluat lisäoppia puhelimella valokuvaamisesta, tutustu minikurssiimme aiheesta!

Seuraa sisällöntuotantosi suorituskykyä. Käytä analytiikkaa arvioidaksesi, miten sisältösi toimii ja mitä voit parantaa. Ole valmis muokkaamaan strategiaasi sen perusteella, mitä opit.

Kannattava sisällöntuotanto vaatii aikaa, vaivaa ja johdonmukaisuutta, mutta sen vaikutukset voivat olla merkittäviä liiketoiminnallesi. Muista olla avoin oppimaan ja sopeutumaan muuttuviin tilanteisiin. Jatkuva parantaminen ja asiakaspalautteen huomioiminen auttavat sinua luomaan entistä arvokkaampaa sisältöä ja saavuttamaan parempia tuloksia.

Edellinen
Edellinen

ROI – milloin laadukas sisällöntuotanto maksaa itsensä takaisin?

Seuraava
Seuraava

Asiakaskokemuksen parantaminen